קוד פתוח

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הקוד הפתוח הוא תפיסת עולם לפיה כל משתתף שיש לו את הידע הנדרש יכול להיות שותף בעיצוב מוצר ולהנות ממנו. מהפכת הקוד הפתוח החלה בעשורים האחרונים מתהליכים בעולם התוכנה, במסגרתם תוכנות יצאו לשוק כך שקהל המתכנתים יוכל לעצב את הקוד הפתוח כראות עיניו, ולחילופין, קהילות של מפתחים יצרו מערכות מורכבות לשימושים שונים (למשל: .

מהפכת הקוד הפתוח בעולם התוכנה

כמו רוב מוצרי התוכנה של שנות ה-90, הקוד הסגור עובד ונסגר כך שלא ניתן להעתיקו או לשנותו לפי הצורך. התנופה של הקוד הפתוח, שהחלה כתנועה של שיתופי פעולה לא מאורגנים בתחום התוכנה (למשל - פיירפוקס, לינוקס, מדיה-ויקי ועוד רבים אחרים) הובילה להצטרפות של חברות גדולות, ובראשן גוגל, לפיתוח תוכנות (למשל - גוגל כרום) ומערכות הפעלה (אנדרואיד) פתוחות. לדידן, לא הקוד הוא המוצר שלהן, אלא היכולת לעצב את האקוסיסטם הטכנולוגי שכולנו שותפים בו.

תוכנות הקוד הפתוח מאפשרות לכל אחד להכנס לנבכי התוכנה, ללמוד, להוסיף ולשנות לפי הבנתו, ולתרום לפרויקט הקהילתי בחזרה. בשל כך הן זוכות לאורך זמן לשיפורים רבים ולסביבה רחבה של פיתוחי משנה זולים.

עולם עסקי בקוד פתוח

הערך המוסף של שחקן בתחרותיות של עידן של כלכלת ידע, איננו ההון שברשותו, אלא מספר הפורטלים שלו ויכולתו לקיים יחסי גומלין של ידע מתהווה עם סביבתו.


תשתית ארגונית בקוד פתוח

צריך לדעת לתת תשתית לפעולה כקוד פתוח, לשיח שהוא קוד פתוח. החברה שבה אנו חיים מתרגלת לאורח חיים של נגישות וקישוריות, וכדי שלא לייצר פער בלתי ניתן לגישור בין החיים להקשר העבודה, אנו מאמינים כי השיח בארגונים חייב גם הוא להתבסס על פרוטוקול של קוד פתוח. להלן העקרונות לעפולה בעולם הקוד הפתוח:

עקרונות הפעולה בשוק של קוד פתוח

עקרון הזמניות

עקרון המשחקיות

מכיל את ה-easy going

פעולה מקדמת הבנה

אחד המאפיינים של עולם של הקוד הפתוח הוא אבדן היומרה 'להבין את כל העולם' - הוא גדול עליך, והוא גם כל הזמן משתנה. לכן, הוודאות המרכזית היא איפה שאתה ומה שאתה צריך, והכישור המרכזי הוא לשלוח את הרשת ולאסוף/לדלות רעיונות הצעות, גרוטאות של עולם הידע, ולקשור את עתידך עם ההתקדמות של יוזמות אחרות.

יצירה מבוססת העתקה בטלאים

למידה קהילתית

התמרה בקוד פתוח

יש כאן דילמה בין העתקה ללא התמרה (קוד פתוח כמרחב של העתק-הדבק) לבין קישוריות (אתה לא נדרש להבין לעומק את הפרטים שאותם אתה מחבר. בהעתקה ללא התמרה, לעומת זאת, העומק הוא ההקשר שדורש את ההתמרה. כאילו בונים על זה שההתמרה תקרה מעצמה, מתוך המשחקיות. שום דבר לא יותר מידי יציב, רציני, הזמניות היא העיקרון. זה שוני בין הרביע של הסבוך, לבין הרביע הכאוטי - עולם של קוד פתוח, learning transfer מתרחש כאשר הלמידה בהקשר חדש היא יותר אפקטיבית בזכות למידות שעשית בעבר, הקוד הפתוח הולך ומשתבח, והפרטים בה חייבים להמשיך וללמוד, ויש להם שכר לימוד מאוד נמוך, בגלל הקלות והזמינות. ההתנסויות הם בגלל האיזי-גואינג.

הגישה של דואלוג לקוד הפתוח

התפיסה הקלאסית של חברות הייעוץ דיברה על מקצוענות שעושה את העבודה מאחורי הקלעים, ומעבירה ללקוח מוצר מוגמר שאותו הוא צריך לממש. המוצר המוגמר הזה, מבריק ככל שיהיה, מעקר את יכולות החברה להתחדש, בכך שהוא מסרס את יכולתה לפתח אסטרטגיה ולמידה באופן עצמאי. בצורה זו, כל הדרג הניהולי של החברה הופך לתפעולי בלבד. את הגישה הזו אנו מכנסים יעוץ בקוד סגור. קוד פתוח מבחינתנו הוא תפיסת עולם. הערך המוסף של היזם בסביבה התחרותית של כלכלת הידע, איננו הבלעדיות שלו בתחום מסויים, אלא היכולת שלו לקחת חלק בשיח קבוצתי של ידע מתהווה ולתרום בעיצוב הסביבה המשותפת. בעולם זה, השילוב בין מיומנות וכישורי-חדשנות הוא טביעת האצבע הייחודית שמובילה להצלחה מעשית. בעזרת המיומנות והחדשנות ניתן לקיים את קצב הלמידה הגבוה שנדרש בסביבה מתהווה. ציוני הדרך שלנו בעיצוב והקמת המיזם הם כיום שותפים ברשת הקוד הפתוח של דואלוג. מתוך תרבות של קוד פתוח, אנו חולקים את הידע שלנו עם הקהילה הרחבה (בויקי ובבלוג) ומטמיעים את הכלים בקרב קהל לקוחותינו. אנו מאמינים שמהפכה דומה נדרשת גם בתחום הפיתוח הארגוני. הצורך של חברות למול מהירות השינוי הגוברת היא לא אסטרטגיה מבריקה וסטטית, אלא שדרוג של יכולת הלמידה הארגונית. היכולת הזו כבר מצויה בארגון אבל צריך להעצים אותה ולתת לה כלים ושפה. בהתערבויות שלנו, אנו מנחילים את הכלים והשפה להמשך התהליך בעתיד, מתוך ההבנה שאנו יוצרים סביבה ניהולית שבתוכה יהיה לנו מקום גם בעתיד.

לקריאה נוספת

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=קוד_פתוח&oldid=2054"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.